Emil Georgsson: "Vi ska i allra högsta grad slåss om en SHL-plats"

Publicerad: 2024-05-22
Sportchefen ger oss sin syn på lagbygget och presenterar försäsongsschemat.

Förra veckan kunde sportchef Emil Georgsson presentera tre nya offensiva förstärkningar i form av Nolan Stevens, Juho Liuksiala och Carter Souch. Det betyder att lagbygget på riktigt börjar ta form och det är inte många platser kvar att fylla.

– Det känns bra, det börjar sätta sig mer och mer. Vi har ju varit i kontakt och letat rätt spelare ett bra tag så det känns bra att vi börjar få lite påskrifter. Det är spännande spelare vi fått in. Det är ett gäng olika spelartyper men vi har gjort bedömningen att dom passar in väl i det laget vi vill bygga. Vi vill utveckla vårt spel och få in mer fart vilket jag tycker vi får in på forwardssidan nu framför allt.

På målvaktssidan har två kommande säsong en ung lovande och en trygg erfaren, hur tänker ni att dom kommer komplettera varandra?

– Det känns som att vi fått till en bra blandning där, vi har ju som sagt bytt ut båda målvakterna och det känns som att vi landat två bra namn. Det är en med lite mer erfarenhet och den andra lite mer spännande. Oliver har gjort det bra i Almtuna ett par säsonger och var redo för nya uppdrag, han är en väldigt spännande målvakt för framtiden. Oliver och Frans kommer sporra och utveckla varandra på ett bra sätt är vår förhoppning.

På backsidan jobbar vi med kontinuitet och matchar mer eller mindre samma uppställning som i fjol.  

– Backsidan är ju mer eller mindre intakt och det känns bra med kontinuitet där. Vår defensiv var ligans kanske bästa i fjol och vi hade minst ” expected goal against” så det känns både bra och tryggt att få bygga vidare där. Jag ser också att det finns potential att bli ännu bättre nu tillsammans med två bra målvakter.

En viktig pjäs inför kommande säsong är Nolan Stevens, vad är det för typ av spelare?

 – Vi fick Stevens till oss för ett par veckor sedan och fastnade på en gång. Han har bra storlek och bra driv i skridskoåkningen. Beprövat CV och har gjort bra med poäng i en bra liga tidigare. Känns som att han har rätt ingångsvärden i det här, han vill vidare och känner att SSK är en bra språngbräda för honom. Sen har han spelat lite olika roller i AHL och behärskat båda. När han spelat defensivt har han gjort det bra och samma sak med offensiven. Det är en center att lita på där vi känner att det finns en offensiv potential.

Från Nybro plockades Juho Liuksiala.

– Juho är bra på skridskorna och duktig på att dra isär motståndarna. Kommer från en bra säsong i Nybro och nu får han chansen i en lite större klubb och nu ska han försöka få ut samma här. Han besitter den speeden som vi kanske saknat litegrann. Kollar man statistiken från i fjol var vi sämst i klassen på två mot ettor och där tror jag vi kommer kunna få ett helt annat omställningsspel när vi får in en spelare som Juho.

 Sist men inte minst presenterades även Carter Souch.

– Carter känns som en spännande spelare. Vi fastnade direkt för Carter, det är en ung kille som kan göra mycket ute på isen, allsidig i sitt spel. Han kan göra mål, spela fram och så finns det lite grit i honom. Han gillar att stoppa in näsan där det bränns och det behöver vi.

Förra säsongen fick flera av våra talangfulla juniorer chansen att testa på spel i a-laget. Hur tänker ni där inför kommande säsong?

– Ozbej Rep är just nu med a-laget och sommartränar, han gjorde ett jäkligt positivt intryck dom matcherna han var med i vintras. Vi har även haft en dialog med William Samuelsson, den spelare jag tycker stack ut mest av juniorerna i fjol, men han kommer välja ett annat spår. Vi kommer såklart fortsätta följa honom med nyfikna ögon, det är en Södertälje-kille som vi ser stor potential i. Förhoppningsvis kommer han vara aktuell för spel i SSK längre fram i sin karriär. Sen är det vår landslagsman i juniorleden Adam Hesselvall som är med och nosar på spel högre upp, det är såklart en spelare vi vill värna och ta hand om.

Några spelare är inte på plats i Södertälje för sommarträning, finns det några utmaningar där?

– Resultatet av att vi behöver tänka lite mer på budgeten gör att ett par spelare har skrivit niomånaderskontrakt och ansluter i augusti i stället. Det är egentligen inga konstigheter med det och den gruppen som är på plats redan nu kör på bra, det är ett jäkla drag på fysträningarna. Vi jobbar såklart med uppföljning hos spelarna som inte är på plats och kör med laget under sommaren, det sköter framför allt Grossmann och Bergfors.

Hur många spelare har du kvar att signa innan vi känner oss nöjda?

– Det vi behöver ha in är en forward till och där får vi se hur mycket pengar vi har för en sådan signing. Den spelaren vill vi ska vara en spetsspelare i det här lagbygget.

Hur ser planen efter sommarsemestern ut?

– I år kommer vi skjuta på återstarten en vecka jämfört med förra året (officiell ispremiär i Scaniarinken 12 augusti) eftersom min erfarenhet är att det blir alldeles för många veckor från samling till seriepremiär. Det är bra tryck på grejerna till en början men sen blir det lätt slentrian av allting ett par veckor in i september och då tappar man trycket man vill åt. Folk går och väntar på att säsongen ska dra i gång så därför väljer vi att korta ner det lite. Jag tror att det kommer ge oss ett bättre ”go”.

Hur är känslan inför kommande säsong?

– Min känsla är att vi har alla förutsättningar i världen att göra en bra säsong. Det känns som att ligan kommer vara mer öppen än på flera år och vi ska i allra högsta grad vara med och slåss om en SHL-plats. Jag tycker att vi befinner oss i ett bra utgångsläge. Brynäs vann serien och gick upp, därefter kom vi på en andraplats och det måste vi försöka ta vara på. Det här är det bästa utgångsläget vi haft och tillsammans är min förhoppning att vi ska mobilisera för att vara ännu bättre nästa år och vara med och kriga om platsen mot SHL.

Målsättningen är därmed tydlig, SHL?

– Målsättningen är att vara med och utmana om SHL, det kommer vi ju inte vara ensamma om. Men jag ser ju inte att vi har ett sämre läge än någon annan, snarare tvärt om sett till var vi kom i fjol. Nu måste vi tillsammans mobilisera. Vi som förening tillsammans med supportrar och sponsorer. Försöka skörda det vi sått senaste två åren. Vi har byggt en kontinuitet som finns kvar med en stomme på 14–15 spelare från förra året. Vi har en grym chans nästa år sett till var vi åstadkommit senaste två åren. Jag ser oss som en lika stor utmanare som något annat lag och det är mot det målet vi jobbar varje dag nu.

Hur ser spelschemat med försäsongsmatcher ut?

–  Det blir tyvärr ingen utlandsresa som var planen från början utan vi kommer åka till Kalmar över en helg, hoppas att vi kan få ett rejält supporter-följe där också.

Spelschema försäsong

Fredag 16 augusti, Västerås borta.

Fredag 23 augusti 18:00 Nybro Vikings borta.

Lördag 24 augusti 15:00 Kalmar HC borta.

Fredag 30 augusti 19:00 Kalmar HC hemma.

Onsdag 4 september 19:00 Vålerenga hemma.

Fredag 6 september 19:00 AIK hemma.

Onsdag 11 september BIK Karlskoga borta.

Fredag 13 september 19:00 Almtuna hemma.

SÄSONGSKORT

Missa inte en match kommande säsong - säkra din plats inför kommande säsong.

HUVUDPARTNERS
CSR-PARTNERS